2017/01/10

Bloggdesigntisdag | 8 Dos & Don'tsDO - detta rekommenderar jag dig att göra

1 Startknappar. Tydliga länkar som enkelt tar besökaren tillbaka till startsidan bör alltid finnas på minst två ställen. Jag rekommenderar att ha en i bloggens övre del och en i den undre, till exempel en i menyn och en i footern.

2 Synliga kategorier. Det bör inte vara några svårigheter att navigera bland bloggens kategorier, se därför till att ha en synlig kategorilista. Se även till att det syns i dina inlägg vilka kategorier de är publicerade i.

3 Läsvänlig text. Det är ju en förutsättning att besökarna faktiskt kan läsa din blogg, för på de flesta bloggar förekommer det en del text, och då behövs en läsvänlig sådan. Det som jag tror att de flesta föredrar är en mörk text på en ljus bakgrund. Jag föredrar en vit bakgrund med en mörkgrå eller svart text. Och såklart ett läsvänligt typsnitt passande för brödtext. Vill du att jag ger några tips på egna favoriter som funkar?

4 Scroll to Top-knapp. Att enkelt kunna ta sig upp till toppen av bloggen igen är uppskattat av många, inte minst av mig, och speciellt om bloggen har Infinite Scroll så man kommer riktigt långt ner. (Jag är en sådan person som vid tråkigare stunder kan sitta och scrolla igenom bloggars arkiv och gamla inlägg i jakt på underhållning och inspiration och då är det skönt med bra navigering.) Här kan du skaffa en Scroll to Top-knapp.


DON'T - detta rekommenderar jag dig att inte göra

5 Centrerad text. En längre text som är centrerad är för de flesta helt oacceptabelt, lika så för mig. Det är helt enkelt inte behagligt att läsa. Så vill du att dina besökare ska läsa dina inlägg, centrera inte texten (eller högerställ).

6 Kommentera-knappen överst i inlägget. Att få trevliga kommentarer på sina inlägg tycker väl alla om och eftersom att man läser inlägget uppifrån och ner är det ju dumt om man ska behöva scrolla upp igen för att lämna en kommentar, speciellt om inlägget är långt. Så gör dina läsare en tjänst och placera kommentera-knappen i slutet av inlägget.

7 Onödigt plotter. Rör inte till din blogg med en massa widgetar och bilder och långa texter och länklistor i menyn. De mest meningsfulla widgetarna, en kortare presentationstext och en profilbild räcker gott och väl. (Några ikoner och andra dekorativa bilder kan ibland funka om bloggen är stilren i övrigt). Skapa en "om mig"-sida där du kan berätta mer. Du kan även skapa en egen sida för länkar om du vill tipsa om andra bloggar och hemsidor.

8 Talspråk och särskrivningar. (Inte nödvändigtvis relaterat till bloggens design men ack så viktigt!) Något som snabbt får mig att sluta läsa en blogg är förkortningar, talspråk, återkommande stavfel och särskrivningar. Vem som helst kan snubbla över tangentbordet och missa en bokstav men det är inget fel med att justera sina misstag i efterhand, även om inlägget redan är publicerat. Gäller såklart även texter utanför inläggen. Läs igenom både före och efter att du har publicerat din text.

2 kommentarer:

  1. Jaaa, så jobbigt om det är "kommentera" längst upp på inlägget. Då måste man alltid scrolla upp igen då man redan läst inlägget

    SvaraRadera

Följ mig på Instagram @JohannaEwaBerglund