02 december 2016

Julkalender 2016 | Lucka 2: Fredagslistan


I lucka två är det dags för en fredagslista och denna gången listar jag mina fem favoritjulkalendrar. Berätta gärna vilka dina favoriter är!

1 Håkan Bråkan. Min absoluta favoritkalender. Den har allt jag vill ha i en julkalender; humor, bra skådespelare, snö, julmusik och stämning, och så passar den för hela familjen. Jag tror att jag hade en perfekt ålder inne (10 år) för att uppskatta Håkan Bråkan när den visades på TV och upplevelsen från då sitter liksom kvar, därför kan jag i dag i vuxenålder uppskatta den lättare än de som var vuxna då, och bara såg den som en misslyckad uppföljare till Sunes jul, gör och gjorde.

Tillvaron för familjen Andersson är inte riktigt som den brukar. Familjens klippa, mamma Karin är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, särskilt inte om man heter Rudolf! För han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet! Och vad gör man när det varit inbrott och till och med kylskåpet är borta? Och vad gör man nu när alla pengar är slut? Hur ska man kunna köpa julklappar? Och när ska mamma komma hem egentligen? Tänk om hon är kidnappad!


2 Sunes Jul. Här är det inte Håkan utan storebrorsan Sune som har huvudrollen. En underbar julkalender och jag har ungefär samma motivering till denna som till Håkan Bråkan (förutom det där med åldern då). Egentligen delar de lite på första platsen faktiskt. Väldigt rolig och mysig.

En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt. Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en herrgård. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Måste de fira jul i fängelse nu?

3 Gubben Pettson - Tomtemaskinen. Den här julkalendern är något av det mysigaste jag vet. Sådan mysig stämning, lugn och fin underhållning, och snö. Och Findus är ju bara för härlig.

Julstöket pågår som bäst hos den egensinnige gubben Pettson och hans busiga katt Findus. Pepparkakor ska bakas, gran ska huggas, julklappar ska tillverkas och julstädningen ska klaras av. Men kan det bli någon jul om man inte är säker på om tomten ska komma? Findus är mycket bekymrad tills Pettson dyrt och heligt lovar honom att de verkligen ska få besök av tomten på julafton. Då blir det istället Pettson som får bekymmer. Findus är inte den typen av katt man kan göra besviken ostraffat. Har man lovat att tomten ska komma, får man se till att det blir så. Även om det innebär att man i hemlighet får uppfinna och bygga en alldeles egen tomtemaskin.


4 Tjuvarnas Jul. Det bästa med den här julkalendern är den mysiga miljön som den utspelar sig i. Jag älskar att den utspelar sig på 1800-talet och inte i modern tid, lite annorlunda. Bra skådespelare, snö och trevlig underhållning.

Tjuvarnas jul utspelar sig i under en kylslagen decembermånad i slutet av 1800-talet. Madame Bofvén leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser, kofötter ska putsas, dyrkar plockas fram och tjuvnästet pyntas med falska sedlar. Bland tjuvarna finns Bongo, Skuggan, Trollet och så Kurre förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.


5 Julens Hjältar. En julkalender med julstämning genom alla 24 avsnitten. Jag älskar hur de ständigt sjunger och försöker känna julstämning där nere i soprummet. Och garntomtarna är så söta. Julaftonsavsnittet är höjdpunkten, underbart mysigt!

Det lackas mot jul. Förberedelserna är i full gång hos den julälskande familjen och julgransprydnaderna i sin låda plockas fram. Genom en olyckshändelse trillar en julsakslådan ut genom fönstret och hamnar i soprummet där många faror hotar. Den största faran av dem alla är Stora Tuggen - sopbilen som kan innebära slutet för julsakerna. I röran i soprummet finns också en annorlunda figur, som kallar sig för Julhund. Är han verkligen en Julhund? Tillsammans beslutar de sig för att till varje pris ta sig tillbaka till lägenheten igen. Men hur skall de gå till?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Följ mig på Instagram @johanna.berglund