03 januari 2014

Tips: Hur jag fotade mina fyrverkeribilder


Jag fick frågan om jag kunde berätta hur man fotar fyrverkerier för det kan ju vara riktigt svårt. Jag kan endast berätta hur jag gjorde, hur andra gör är deras sak att berätta. Vill notera att detta var första gången jag fotade fyrverkerier, på riktigt. Gjorde ett försök förra året men pga. regn fick jag hålla mig under taket på altanen och blev där med väldigt begränsad och hustak kom i vägen, fick helt enkelt inte till det då men nu gick det bättre.

 UTRUSTNING
Jag använde min systemkamera Canon EOS 60D med objektivet Tamron 17-50mm f/2.8. Till det hade jag ett trebensstativ och en fjärrutlösare. Ett vidvinkelobjektiv är att rekommendera då det är svårt att veta vart fyrverkerierna hamnar. Det underlättar även med en zoom. Ett stativ är nödvändigt då du kommer behöva en lång slutartid. En fjärrutlösare är praktiskt, men inget måste, för att slippa trycka av på kameran och riskera att skaka till den eller inte hinna trycka i tid.

 INSTÄLLNINGAR
Ställ in på manuellt läge (M) och manuell fokus. Ställ in ISO 100. Minska ner bländaren (f) till ungefär 10. Ställ in slutartiden på ungefär 5 sekunder. Blir det för mörkt kan du höja bländaren till kanske 7-8 eller om det blir för ljust kan du ändra tiden till kanske 1-2 sekunder. Du får testa lite vad som passar ditt ljusförhållande bäst.

 KLICKA KLICKA KLICKA
Jag körde på slutartiden 8-10 sekunder vilket nästan är för länge egentligen men jag gillade ljuset och klarheten i bilderna så jag ändrade inte till lite snabbare utan bara klickade, massor! Så fort jag såg att en raket var på väg upp tryckte jag av, och ibland annars också.

 REDIGERING
Som du kan se i DET HÄR inlägget så är mina bilder beskärda men annars är de nästan oredigerade. Jag har ökat Intensiteten +5, Kontrasten +15, Mättnad +10 och Ljushet +1 samt lagt på skärpa. Ja just det, jag har även målat över gatlyktor, vägen mm. för att få en helsvart bakgrund. Bilden i det här inlägget är dock icke beskärd eller målad men redigerad på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Följ mig på Instagram @johanna.berglund