31 december 2017

En nyårshälsningKikar in lite snabbt för att önska dig ett riktigt 
gott nytt år!
29 december 2017

Fredagslistan | Året 2017
Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Jag började arbeta på en förskola. Mitt första riktiga jobb. Det är nog årets största händelse tror jag, vilken upplevelse! Jag besökte även en psykolog en gång, det var första gången. Jag gick inte dit igen, av positiva skäl.

Saknade du något under år 2017 som du vill ha år 2018?
Motivation att fotografera och bli en mer kreativ och skapande person igen.

Vad önskar du att du gjort mer?
Fokuserat på studierna och följt planeringen. Solat och badat. Fotograferat och bloggat. Och käka mer vitaminer.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slarvat med studierna. Suttit inomhus. Åkt på förkylningar.

Favorit på TV?
Bye bye Sverige, Vår tid är nu, Riverdale, Stranger Things och Fröken Frimans krig.

Bästa boken du läste?
Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren.

Största musikaliska upptäckten?
Mad World - Gary Jules feat. Michael Andrews

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat gissar jag på, och diverse apoteksgrejer (ögondroppar, hudsalva och hårbotteninpackning). Och spel!

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jag fick presenter och blev bjuden på middag ute på stan av min mamma. Några dagar innan hade farmor varit på besök och firat mig och resterande släktingar gratulerade mig i efterskott några dagar senare i samband med min lillebrors student. Jag valde med andra ord att inte göra någon större grej av min födelsedag i år.

Mest stolt över?
Att jag trots slarv och dålig planering (eller brist på planering snarare) ändå blev godkänd i mattekursen. Och såklart att jag gav Utbildningskontraktet en chans trots mina tvivel!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Lite mer kreativt skapande hade ju inte skadat. Mer foto, mer blogg... Och mer yoga! Matförgiftningen som jag åkte på i höstas hade jag kunnat vara utan också.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag tänker göra ytterligare ett försök att bli kreativ med kameran igen. Jag vill träna yoga och pilates regelbundet. Jag måste även öka mitt intag av vitaminer och bättra på mitt immunförsvar. Jag har åkt på flera förkylningar sedan jag började på förskolan.
24 december 2017

Lucka 24: Julafton


En julhälsning.
Vi har nu öppnat lucka 24 och nedräkningen till julafton är avslutad. En riktigt god jul önskar jag dig som läser detta. Hoppas du får en trevlig dag och en underbar julhelg! Tack för att du gjorde mig sällskap i min julkalender och väntan på julen 💕

God jul!
Och trevlig fjärde advent!
23 december 2017

Lucka 23: En julhälsning från WesterosDan före dopparedan.
Vi är redan nere på lucka 23, i morgon är det julafton! Här har det gått undan kan man lugnt säga. I den näst sista luckan för den här julkalendern kommer ett skojigt tips till alla Game of Thrones-älskare där ute som vill skicka en julhälsning i sista minuten. På Presenttillhonom.se kan du skicka ett digitalt julkort inspirerat av GoT direkt till mottagarens e-post, hur kul är inte det? Det finns tre motiv att välja bland och tjänsten är helt gratis.Min favorit är motivet med Daenerys och Khal Drogo - det ska jag skicka till min syster som älskar Dany!
22 december 2017

Lucka 22: FredagslistanJulmusik ♪
Det är fredag, två dagar kvar till julafton och hög tid för lite julmusik i den här julkalendern. I lucka nummer 22 finner vi julkalenderns sista fredagslista där jag har valt att lista 10 favoritjullåtar.


  1. Let It Snow - The Baseballs. Spotify | YouTube
  2. I Saw Three Ships - Blackmore's Night. Spotify | YouTube
  3. Jul jul strålande jul - Amy Diamond. Spotify | YouTube
  4. First Noel - Scotty McCreery. Spotify | YouTube
  5. Jingle Bells - Bing Crosby. Spotify | YouTube
  6. Mössens julafton - Amy Diamond. Spotify | YouTube
  7. All I Want for Christmas Is You - Mariah Carey. Spotify | YouTube
  8. White Christmas - Michael bublé & Shania Twain. Spotify | YouTube
  9. Nu tändas tusen juleljus - Carola. Spotify | YouTube
  10. Rockin' Around the Christmas Tree - Brenda Lee. Spotify | YouTube
21 december 2017

Lucka 21: Den bästa julkalendern från 2010-talet☆ 2011 ☆
Tjuvarnas Jul

Tjuvarnas jul utspelar sig i under en kylslagen decembermånad i slutet av 1800-talet. Madame Bofvén leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser. Bland tjuvarna finns Bongo, Skuggan, Trollet och så Kurre förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.

Tre ord om julkalendern:
Snöig, julig och underhållande.
20 december 2017

Lucka 20: Bloggtips


Pyssel & inredning.
Vi har tagit oss till den 20 december och lucka nummer 20 där vi hittar julkalenderns sista bloggtips. Jag har valt att tipsa om en väldigt inspirerande blogg när det kommer till eget skapande, recept och inredning. En blogg som jag har följt i varierande skala under flera år. Och nu under juletid är jag extra öppen för den här typen av kreativa bloggar.

Alla bilder kommer från Helenas blogg.

Såhär beskriver Helena själv sin blogg: En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.
19 december 2017

Lucka 19: After Eight-fudgeRecept.
I dag öppnar vi lucka 19 där det gömmer sig ytterligare ett smarrigt recept. En supergod fudge med mintsmak. Jag valde att vira in mina fudgebitar i julfärgat folie som jag hade liggandes hemma och äntligen tog chansen att utnyttja. Samma gäller strutarna som jag nu förvarar dem i. Inköpt på eBay.


18 december 2017

Lucka 18: Den bästa julkalendern från 2000-talet☆ 2003 ☆
Håkan Bråkan

Tillvaron för familjen Andersson är inte riktigt som den brukar. Familjens klippa, mamma Karin är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, särskilt inte om man heter Rudolf! För han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet! Och vad gör man när det varit inbrott och till och med kylskåpet är borta? Och vad gör man nu när alla pengar är slut? Hur ska man kunna köpa julklappar? Och när ska mamma komma hem egentligen? Tänk om hon är kidnappad!

Jag hade den perfekta åldern inne (10 år) för att uppskatta Håkan Bråkan när den visades på TV, och upplevelsen från då sitter kvar i dag, därför kan jag även i vuxenålder uppskatta den lika mycket som för 14 år sedan.

Tre ord om julkalendern:
Barndomsfavorit, julig & underhållande.
17 december 2017

Lucka 17: Tredje advent

EN vecka kvar till julafton!
Jag önskar er alla en riktigt trevlig och julig dag.
16 december 2017

Lucka 16: Fem juliga kriminalfilmerFilmtips.
Vad passar bättre än lite filmtips på en lördag? I dagens lucka tipsar jag om fem svenska kriminalfilmer som utspelar sig under juletid och som jag själv tycker är väldigt bra.

Maria Lang: Tragedi på en lantkyrkogård (2013)
På julafton står prästgårdens julaftonsbord färdigt för kyrkoherden och hans gäster, Puck och Einar Bure och professor Ekstedt. Då anländer Barbara Sandell och meddelar att hennes man är försvunnen. Han hittas mördad i sin lanthandel och plötsligt är byn fylld av poliser, fotografer och rättsmedicinska experter med Christer Wijk i spetsen. Det blir en julhelg som den fridfulla byn sent ska glömma.

★★★★★

Johan Falk: Noll tolerans (1999)
Johan Falk, kriminalinspektör på krimjouren i Göteborg, dras in i ett skottdrama i en gränd efter julhandelns slut på julafton. Han gör en hjältemodig insats, som bland annat räddar livet på ett barn, men dras sedan in i en mardrömslik spiral av händelser, som leder till att han själv blir åtalad. Han ser ingen annan utväg än att fly. Han tar lagen i egna händer i jakten på sanningen och blir därmed efterlyst och jagad av sina egna kollegor.

★★★★★

Fjällbackamorden: Ljusets drottning (2013)
En kvinna i vitt lucialinne springer gråtande över isen. Hon kastar sig i det öppna mörka vattnet och försvinner. Det är den 13 december och många av Fjällbackas invånare går till kyrkan för att fira Lucia. Men Lucian är försvunnen. Erica kan inte hejda sig och börjar undersöka vad som har hänt.

★★★★☆

Arne Dahl: Himmelsöga (2015)
Genom ett juldekorerat Stockholm stapplar en halvnaken och misshandlad kvinna. Spåren leder polisen till ett lager med illegala medicinska preparat som kan kopplas till den internationella smuggelorganisationen Maximus. Enligt Interpol finns organisationens huvudman sannolikt i Sverige och A-gruppens uppdrag blir att finna honom. Utredningen kantas av ett antal bisarra upptäckter när en rad kvinnor hittas misshandlade och mördade. Det offren har gemensamt är att de hittas med vita örngott över sina huvuden.

★★★☆☆

Liza Marklund: Nobels testamente (2012)
En mystisk kvinna i aftonklänning smyger sig obemärkt in på Nobelfesten i Stockholm. Mitt på dansgolvet skjuter hon den israeliske Nobelpristagaren i medicin, Aaron Wiesel, och Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat - inte som journalist, utan som vittne. Hela världens medier rapporterar om religiösa motiv med kopplingar till Mellanöstern, men Annika förstår snabbt att de är på fel spår.

★★★☆☆
15 december 2017

Lucka 15: FredagslistanJullista.
Det är fredag, lucka 15 är här och det är dags för veckans fredagslista. Denna gång svarar jag på juliga frågor.


Vad är det busigaste du gjort som barn under julen? Kikat på julklappar, käkat upp pepparkaksdegen, avslöjat tomten etc.
Klämt och känt på julklapparna har jag gjort, och kan göra lite än i dag. Jag öppnar dock inget, och har aldrig gjort vad jag kan minnas. Att smaka lite på pepparkaksdegen är ett måste.

Vilken jullåt får dig att känna dig som ett barn igen?
Den första jag kommer att tänka på är Mössens Julafton, den har verkligen hängt med länge men det är först nu i vuxenålder som jag har lärt mig hela texten 😄

Vilken julfilm är mest nostalgisk för dig?
Det måste nog vara Astrid Lindgrens jul. Jag har sett på Astrids fantastiska filmer sedan jag var riktigt liten och så långt jag kan minnas har jag alltid känt samma stora glädje när det firas jul i Villa Villekulla och i Bullerbyn, på gården Katthult, på Bråkmakargatan och på Junibacken ♡

När på julafton äter ni julmat?
Ibland före och ibland efter Kalle Anka, det varierar. Huvudsaken är att det inte krockar, för Kalle vill jag gärna se.

Vad måste finnas på julbordet?
Köttbullar, julskinka, prinskorv, potatis (hemma brukar vi välja potatisgratäng) och ägghalvor med majonnäs och dill.

Hur dags öppnar ni julklappar?
Efter Kalle Anka, om vi inte äter då för då blir det efter maten.

Om du skulle köpa en julklapp till dig själv, vad skulle du köpa?
En ny cykel lutar det åt.
Hur länge efter jul har du kvar din julgran?
Till tjugondag Knut. Vi kör med plast så det är inga problem att ha kvar den julen ut.

Har du en julkalender i år? I så fall vad är det för någon?
Jag har bara en för TV-kalendern. Tänkte först unna mig en med något gott eller användbart i men fastnade aldrig för någon speciell så skippade det.

En jultradition du aldrig vill bryta?
Det årliga julbaket, att ge julklappar och att julblogga.

Favoritaktivitet under juletid?
Julpyntningen, julbaket, julbloggandet, julklappsinslagningen och att besöka julmarknader.

Leker du i snön till exempel åker pulka eller bygger snögubbe?
Nej, det var ett tag sedan jag gjorde det sist, tyvärr. Jag får kanske göra det med barnen på jobbet i år 😊
14 december 2017

Lucka 14: Den bästa julkalendern från 1990-talet☆ 1991 ☆
Sunes Jul

En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt. Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en herrgård. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Måste de fira jul i fängelse nu?

Tre ord om julkalendern:
Rolig, underhållande & julmysig.
13 december 2017

Lucka 13: BloggtipsAmélies Recept.
Det är Lucia och dags för lucka nummer 13. I dag bjuder jag på julkalenderns andra bloggtips om en relativt nyfunnen blogg fylld med smarriga recept och fina fotografier. En blogg som snabbt blev en favorit att besöka. Amélie har nu under december en julkalender på sin blogg som bland annat är fylld med goda recept inför julen. Och missa inte att testa hennes kluriga julkalenderquiz!

Alla bilder kommer från Amélies blogg.

Såhär beskriver Amélie själv sin blogg: På min blogg delar jag med mig av mina bästa recept, fotografier & mina resor genom livet. Låt dig inspireras!

Trevlig Lucia!
12 december 2017

Lucka 12: BloggdesigntisdagNio fina typsnitt.

I dag öppnar vi lucka nummer 12 och halva julkalendern har redan passerat. Så fort det har gått! I dagens lucka tipsar jag om nio fina typsnitt som jag själv använder flitigt. Alla typsnitt finns att ladda ner på dafont.com, sök bara på typsnittets namn.


11 december 2017

Lucka 11: Den bästa julkalendern från 1980-talet☆ 1986 ☆
Julpussar & Stjärnsmällar

I Stockholm bor konstnären Paul tillsammans med sin hustru Gloria och dottern Erika. Paul försöker sälja sina tavlor men lyckas inte, istället vill konsthandlaren köpa en kopia av en Rubensmålning. Paul är tveksam men han behöver pengarna och får bra betalt så han låter sig övertalas. Men handlarna visar sig vara skurkar som tänker sälja tavlan som en äkta Rubenstavla. När Paul inser det stjäl han tillbaka tavlan och nu gäller det att försvinna fort, med skurkarna hack i häl. Familjen packar ihop och åker till Pauls barndomshem i Busnäs.

I Busnäs blir Erika snabbt kompis med pojken Jesper, vars mamma Marianne äger byns enda café, och Emelie, en flicka som bara bor hos dem för att uppleva en vit, lantlig jul. Tillsammans upplever Erika, Jesper och Emelie en massa spännande händelser och mysterier som inbegriper till exempel tjuvar, gamla kyrktorn, häxor i nutiden, om man kan baka lussebullar utan att veta hur det går till samt en massa andra julförberedelser och upptåg.

Tre ord om julkalendern:
Snöig, mysig & julig.
10 december 2017

Lucka 10: Andra advent


Två veckor kvar till julafton!
Jag önskar er alla en riktigt trevlig och julig dag.
09 december 2017

Lucka 9: Risbräck med polkagrisRecept.
I dag är det är lördag och vad passar då bättre än ett smarrigt recept på julgodis? I lucka nio bjuder jag på ett enkelt recept på en personlig julgodisfavorit - Risbräck toppad med polkagris. Trevlig helg!


08 december 2017

Lucka 8: Fredagslistan
Vi är redan framme vid lucka åtta och julkalenderns andra fredagslista. I dagens lista tipsar jag om sex julfavoriter från SVT:s Öppet Arkiv. Ett faktaprogram, några Astrid Lindgren-klassiker och en mysig saga.
★ Varför firar vi jul?
Ett avsnitt ur serien Varför firar vi? där journalisten Lena Haglund intervjuar folklivsforskaren Ebbe Schön om julen.

★ God Jul, Svensson
Säsong ett av serien Svensson, Svensson avslutas med ett riktigt mysigt julaftonsavsnitt. Under många år har vi kunnat se detta på SVT1 på julaftonskvällen, i år sänds det dock den 23 istället.

★ Junibackens jul
Madicken och hennes familj firar jul. Ett riktigt mysigt och juligt avsnitt med snö och lackade julklappar!
★ Visst finns det tomtar
Julen och familjen Melkersson anländer till Saltkråkan. Och Tomten kommer över isen i sin släde.

★ Pippis jul
Julmarknad, pepparkaksbak, skridskoåkning, julgranspyntning, julafton och julklappsutdelning... Julen har anlänt även hos Pippi Långstrump.

★ Pettson får julbesök
Ett avsnitt ur Skymningssagor där Nils Eklund läser om när gubben Pettson och katten Findus får julbesök, skriven och illustrerad av Sven Nordqvist.
07 december 2017

Lucka 7: Den bästa julkalendern från 1970-talet☆ 1979 ☆
Trolltider

En klippskreva, lite ris, en gammal mossig stubbe och en nästan övervuxen doktorsväska som någon har glömt eller slängt för länge sedan. Det finns många såna platser i skogen. Man brukar gå förbi dom utan att tänka på dom. Om man tycker att det prasslar nånstans i riset eller att en liten skugga slinker in i klippskrevan så tror man att det är en skogsmus eller en vessla på väg in i sitt bo.
Ingen skulle tro mig om jag sa att det var småtroll. Men det är just vad det är...

Maria Gripe och Camilla Gripe har skrivit denna underbara saga om de skogsväsen som vi gärna vill tro på. I huvudrollerna spelar Birgitta Andersson och Eva Rydberg och precis som Gumman som blev liten som en tesked sändes även Trolltider två gånger, 1979 och 1985.

Jag hade Trolltider på VHS som barn, eller jag hade de åtta första avsnitten. Fråga mig inte varför jag aldrig fick resten för jag har ingen aning. Men en tredjedel av julkalendern är jag i alla fall uppväxt med och har sett på en hel del. Så som barn trodde jag att Trolltider slutade efter den där obehagliga scenen när Gloria förhäxar Mara och Dorabella, men med åren så började jag förstå att det inte alls var så. Klart den inte slutar mitt i all spänning. Jag såg på HELA julkalendern först i tonåren.

Tre ord om julkalendern:
Underhållande, mysig & nostalgisk.
06 december 2017

Lucka 6: Bloggtips


Plus Size-inspiration av Kajsa.
I lucka nummer sex är det dags för julkalenderns första bloggtips. Jag väljer att tipsa om en nyfunnen blogg som snabbt blivit en favorit. En blogg som innehåller tips och inspiration om något som är ovanligt i bloggvärlden men helt rätt för mig, nämligen mode för Plus Size-kvinnor. Precis en sådan blogg som jag behöver i min läslista!

Alla bilder kommer från Kajsas blogg.

Såhär beskriver Kajsa själv sin blogg: Jag har startat denna bloggen för att jag var trött på att läsa modemagasin och se en skitsnygg klänning, men inte kunna köpa den, för att den inte fanns i min storlek. Denna bloggen är en plats för tjejer att inspireras och slippa besvikelsen över att modet inte är för dem. Alla plagg som visas här är i plus size (om inte annat anges) och från butiker som levererar till Sverige. Jag älskar mode fast jag är plus size. Min stil är en mix mellan färger och mönster. Jag tror att man påverkas av vad man har runt sig à la Feng Shui. Så jag vill ha kläder som jag trivs i och blir glad av. Och jag tycker den svenska marknaden är väldigt begränsad på vad som erbjuds för plus size. Det hoppas jag också kunna ändra på :)
Följ mig på Instagram @johanna.berglund