16 december 2017

Lucka 16: Fem juliga kriminalfilmerFilmtips.
Vad passar bättre än lite filmtips på en lördag? I dagens lucka tipsar jag om fem svenska kriminalfilmer som utspelar sig under juletid och som jag själv tycker är väldigt bra.

Maria Lang: Tragedi på en lantkyrkogård (2013)
På julafton står prästgårdens julaftonsbord färdigt för kyrkoherden och hans gäster, Puck och Einar Bure och professor Ekstedt. Då anländer Barbara Sandell och meddelar att hennes man är försvunnen. Han hittas mördad i sin lanthandel och plötsligt är byn fylld av poliser, fotografer och rättsmedicinska experter med Christer Wijk i spetsen. Det blir en julhelg som den fridfulla byn sent ska glömma.

★★★★★

Johan Falk: Noll tolerans (1999)
Johan Falk, kriminalinspektör på krimjouren i Göteborg, dras in i ett skottdrama i en gränd efter julhandelns slut på julafton. Han gör en hjältemodig insats, som bland annat räddar livet på ett barn, men dras sedan in i en mardrömslik spiral av händelser, som leder till att han själv blir åtalad. Han ser ingen annan utväg än att fly. Han tar lagen i egna händer i jakten på sanningen och blir därmed efterlyst och jagad av sina egna kollegor.

★★★★★

Fjällbackamorden: Ljusets drottning (2013)
En kvinna i vitt lucialinne springer gråtande över isen. Hon kastar sig i det öppna mörka vattnet och försvinner. Det är den 13 december och många av Fjällbackas invånare går till kyrkan för att fira Lucia. Men Lucian är försvunnen. Erica kan inte hejda sig och börjar undersöka vad som har hänt.

★★★★☆

Arne Dahl: Himmelsöga (2015)
Genom ett juldekorerat Stockholm stapplar en halvnaken och misshandlad kvinna. Spåren leder polisen till ett lager med illegala medicinska preparat som kan kopplas till den internationella smuggelorganisationen Maximus. Enligt Interpol finns organisationens huvudman sannolikt i Sverige och A-gruppens uppdrag blir att finna honom. Utredningen kantas av ett antal bisarra upptäckter när en rad kvinnor hittas misshandlade och mördade. Det offren har gemensamt är att de hittas med vita örngott över sina huvuden.

★★★☆☆

Liza Marklund: Nobels testamente (2012)
En mystisk kvinna i aftonklänning smyger sig obemärkt in på Nobelfesten i Stockholm. Mitt på dansgolvet skjuter hon den israeliske Nobelpristagaren i medicin, Aaron Wiesel, och Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat - inte som journalist, utan som vittne. Hela världens medier rapporterar om religiösa motiv med kopplingar till Mellanöstern, men Annika förstår snabbt att de är på fel spår.

★★★☆☆

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Följ mig på Instagram @johanna.berglund