19 september 2015

SC - SvartvittJag, Amanda, Aina, Malin, Erica och Johanna har tillsammans en fotoutmaning som vi kallar Saturday Challenge där vi varannan lördag tolkar olika teman med hjälp av våra kameror och våran kreativitet.

Veckans tema är: Svartvitt

Det har varit så regnigt och mulet den senaste veckan så ut med kameran kom jag aldrig, istället väljer jag att ge en ej tidigare visad bild, tagen för exakt en månad sedan, en riktigt snygg svartvit redigering till dagens tema.
13 september 2015

Tips: Hur jag lägger på skärpa på mina bilderJag har fått förfrågan vid två tillfällen om hur jag lägger på skärpa på mina fotografier.
Vilket verktyg använder jag? Och med vilka inställningar? Svaret på det kommer här.
Först och främst vill jag notera att jag redigerar mina bilder i Photoshop Elements 11.

Jag redigerar mina bilder i lager. Efter att jag är helt klar med bildens redigering (inklusive eventuell beskärning och bortkloning) lägger jag samman alla lager och ställer in storleken för att bilden ska passa på bloggen. Sedan lägger jag på skärpan med verktyget "Oskarp mask" ("förbättra" -> "oskarp mask") med inställningarna "Mängd: runt 60%" och "Radie: 0,3 pixlar" -> "OK". Mer avancerat än så är det inte :)

Färdigt & spara!


Tips: Spara även bilden i full storlek. Jag sparar alltid en kopia av den redigerade bilden (utan skärpa) i full storlek i PSD-format.
11 september 2015

Före & Efter VDet var ett tag sedan jag gjorde ett före & efter-inlägg nu, tror jag. Bilderna till vänster har genomgått en liten justering av ljuset i DPP eller Camera Raw och bilderna till höger är slutresultatet efter en vända i Photoshop. Jag är så glad över att jag lyckades rädda bakgrunden på bilden med flygan. Den är nu en stor favorit :)
08 september 2015

Veckans bloggdesign på DDB


Den här veckan har min blogg blivit utsedd till "Veckans bloggdesign" hos Designa Din Blogg, en sida som jag uppskattar väldigt mycket så detta är riktigt kul. Jag var en regelbunden besökare på DDB under mina första bloggår och har sidan att tacka för mycket inom bloggdesign. Här kan ni läsa "intervjun" med mig.

Jag har även börjat ladda upp mina gratisdesigner på DDB nu. Inte alla men någon då och då. Jag vill inte sprida ut dem för mycket, det känns som att jag "tappar kontrollen" över dem då, men de lite äldre designerna är i alla fall på väg in.
07 september 2015

Lite höstfeeling

© Johanna Berglund, Canon EOS 60D + Tamron 17-50mm f/2.8

Jag hittade dessa bortglömda bilder från förra hösten och kände att de behövde få vara med på bloggen.
Höstlöv!
06 september 2015

Designuppdatering - Höstens upplaga


Hösten är här, som sagt, och bloggen har fått sig en höstlig uppdatering av layouten. Samma upplägg som innan, för jag gillar det, men med en ny header, bakgrund och varma höstfärger. Jag har även gjort om i arkivet den här gången med en egen design istället för en widget, blev så mycket snyggare.
Berätta gärna vad ni tycker :)
01 september 2015

Hösten och den årliga förkylningen

© Johanna Berglund, Canon EOS 60D + Tamron 17-50mm f/2.8

Hösten är här och vid den här tiden på året (övergångsperioden från sommar till höst när man fortsätter att ha balkongdörren på glänt även under natten) brukar jag åka på en förkylning, och i år är inget undantag. Med en öm och svullen hals sitter jag här hemma i mina duntofflor med ett riktigt höstligt väder utanför och värmer mig med att besöka massa mysiga julbloggar. Idag blir en lugn hemmadag. Jag ska redigera lite bilder, göra mig lite varm choklad och kanske se på någon julkalender och bara mysa.

Bilden ovan är från oktober förra året. Jag längtar tills naturen börjar skifta färg igen!
Följ mig på Instagram @johannaewa.se