25 januari 2015

Deltar i fototävling


Jag är med i en fototävling hos Annie.
Temat är "djur & natur". Om jag vann skulle jag använda värdechecken till detta ministativet från Kamda.se.
22 januari 2015

Throwback Thursday: Borås Djurpark 2012

© Johanna Berglund, Canon EOS 550D + 55-250mm f/4-5.6 IS II

Några djurparksbilder har fått nya mer genomtänkta redigeringar för att läggas upp i portfolion
bland annat dessa fyra som är tagna i Borås underbara djurpark.
21 januari 2015

15 saker för 2015


Mina 15 planer och saker att sträva efter under 2015.

 1. Ändra mina sovvanor.
 2. Utveckla mina fotokunskaper.
 3. Utveckla mina redigeringskunskaper.
 4. Ta ett morgondopp en tidig sommarmorgon.
 5. Införskaffa ett nytt minneskort.
 6. Bli starkare.
 7. Ha minst en picknick.
 8. Flytta.
 9. Inspirera någon.
 10. Fota porträtt med syrran.
 11. Hålla igång bloggen.
 12. Spara pengar till ett nytt telezoomobjektiv.
 13. Ta ett kvällsdopp i solnedgången.
 14. Tjäna pengar.
 15. Fota i mängder.

Vad gör du i år?

Gamla fotografier får nytt liv


I samband med att jag skulle uppdatera min hemsida ville jag även kolla igenom några äldre fotografier för att se om det fanns något där som också platsade i portfolion. Ett flertal foton hittades men de var i behov va lite mera genomtänkta och passande redigeringar. En del var för mörka, även efter den ursprungliga redigeringen och flera behövdes beskäras eller rätas upp.

Dessa två bilder, på min syster och hennes pojkvän, är från 2012.
Den första bilden är ganska spontant tagen och jag hade inte alls haft min systemkamera så länge och hade ganska dålig koll på det mesta. Ljuset blev bra dock så med lite beskärning och kontrast så blev bilden helt okej.
Den andra bilden är återigen på min syster och hennes pojkvän men några månader senare. När denna bilden togs hade jag börjat fota med egna inställningar men jag hade ganska dålig koll på det här underbara med motljus och allt vad det innebär. Solen ligger jättefint bakom träden och framhäver en vacker bokeh-effekt men när jag tog bilden var jag inte alls uppmärksam på det. Jag fokuserade på att inte överexponera bakgrunden och fick därmed ett ganska mörkt motiv. Detta lyckades jag inte riktigt att rädda då men nu, ja tack vare en underbar Action fick jag till en räddande redigering.

Till samtliga bilder har jag använt Canon EOS 550D + 50mm f/1.8 II.

Ytterligare två bilder som har fått nytt liv.
15 januari 2015

Throwback Thursday: Januari 2014


Ett kollage med några foton tagna vid olika tidpunkter för drygt ett år sedan.
2014 var inget aktivt fotoår för mig.
14 januari 2015

Kodak Retinette

© Johanna Berglund, Canon EOS 60D + 60mm f/2.8 Macro USM

Två bortglömda bilder från i våras fick sig idag en varsin redigering.
09 januari 2015

En liten färgklick i vardagen


När kreativiteten flödar, får syrran ställa upp. Jag kände för att göra något kreativt idag vilket resulterade i att jag färgade håret på min syster. I Photoshop. Letade fram ett favoritporträtt från hösten 2013 och började experimentera. Rosa-ish fick det bli då hon faktiskt har funderat på att skaffa det på riktigt. Jag tycker att det blev ganska snyggt, och kombinationen med grön bakgrund var som pricken över i:et. Vilken härlig färgklick!

Vad tycker ni? Om bilden, om håret? Borde hon färga?

Helt oredigerad vs dagens redigering.
07 januari 2015

Packar + simsbloggenIdag tog det äntligen lite fart i packandet. Från mina egna prylar har jag fyllt två kartonger (fyra totalt nu) dock en med endast julsaker som ska direkt ner till förrådet sedan. I mitt lilla kryp in är julen bortstädad nu, utom gardinerna som jag inte bryr mig om att byta utan de får hänga tills vi flyttar. Bara 23 dagar kvar nu!

Jag tänkte även meddela att jag har dragit igång simsbloggen igen. Den fick ett uppehåll som varade hela hösten och julen men nu när julbloggen är på semester finns det lite tid för simsbloggen istället. Jag har inte bestämt mig för vilken familj eller utmaning jag ska blogga om men tills dess finns det nedladdningstips och 15 dagars utmaningen att ta del utav. Ni hittar den som vanligt på JingleSims.blogspot.se.
03 januari 2015

Från vintern som kom och gick

© Johanna Berglund, Canon EOS 60D + 17-50mm f/2.8

I mellandagarna kom minusgraderna och snön och kvällarna blev lite ljusare.
Nu har det bytts ut mot plusgrader och regn och mörkret är tillbaka. Det blev en kort vinter.
01 januari 2015

Ett år på Blogger


Tänka sig, idag är det redan ett helt år sedan jag tog farväl av min gamla blogg och började om på denna. Ett helt år sedan jag lämnade Blogg.se för Blogger. Och jag ångrar mig inte ett dugg.

Trots att jag tappade en del besökare och så småningom även blogglusten så trivs jag ändå bättre här. Men och andra sidan så beror nog inte det där på bloggportalen utan det var väl bara livet som kom emellan antar jag. Livet, alla plikter och bekymmer och allt vad det innebär med att bli vuxen. Nu börjar jag i alla fall få lite fason på min tillvaro och efter en lyckad julkalender som innebar daglig uppdatering hela decembermånad är lusten för bloggen ganska stor igen. Härligt.

Jag har även fått till en bloggdesign som jag trivs riktigt bra med, äntligen. Ja, jag har väl haft ett par stycken men det har alltid funnits något litet som jag har stört mig på, något som inte känts helt rätt. Den här gången är allt i designen genomtänkt till 100%, trots att den bara tog två dagar att göra. Men med ritningen i huvudet var det bara att sätta igång och koda, leta typsnitt och välja bilder. För att bara ha varit här på Blogger i ett år så tycker jag att jag klarar mig riktigt bra. Men misstro mig inte, det har inte varit helt enkelt att tyda dessa koder alla gånger...

Nu ska det bli spännande att se vad år 2015 har att bjuda på. Några händelser är redan planerade men resten... ja, det är ett mysterium...

Grattis bloggen på 1-årsdagen och tack alla besökare för sällskapet! Jag hoppas att ni stannar ett år till.

Welcome 2015!

© Johanna Berglund, Canon EOS 60D + 17-50mm f/2.8

Please, be a great year.
Följ mig på Instagram @johanna.berglund